15:00 — 16:30

De Eerste Steen

Reuzenarbeid en de spoorwegcomedie

Locatie

Kerkhof 3,7201 DM Zutphen
website

Op de kaart

Op 22 oktober 1861 behaagde het koning Willem III in eigen persoon te verschijnen bij het leggen van de eerste steen van de spoorbrug over de IJssel bij Zutphen. Nu,160 jaar later, vieren we dit moment met een Reuzenarbeid-lezing.

Tijd gevangen in nieuwe techniek

Reuzenarbeid van Willem van der Ham brengt op unieke wijze de geschiedenis in beeld van de bouw van het moderne Nederland in de periode 1861 – 1918 . Door grote investeringen in waterbouw en infrastructuur brak een periode van economische bloei aan. Nederland werd klaar gemaakt voor een nieuwe tijd. Dit alles werd vastgelegd door middel van de nieuwste techniek: fotografie. 

Een ideaal verbond

Aan de hand van precies gedateerde foto’s konden de ingenieurs en de ambtenaren op het ministerie zich er achter hun bureau van vergewissen, dat het werk aan bijvoorbeeld spoorbruggen op schema lag, of juist achterliep. Foto’s waren scherp en gedetailleerd, en hadden een enorme informatiedichtheid. Hun waarheidsgetrouwheid werd algemeen geaccepteerd. Tel daarbij op dat je een opname in theorie oneindig vaak kon afdrukken, en het is duidelijk dat fotografie en civiele techniek in de negentiende eeuw een ideaal verbond vormden. Daaraan danken we honderden fascinerende beelden van Nederland op weg naar de moderne tijd. 

In de Zutphense Walburgiskerk* gaat Willem van der Ham dieper in op de aanleg van spoorwegen en bruggen in de omgeving van Zutphen en vertelt daarbij het boeiende verhaal van een ontluikend land. Aan de hand van een korte film en fascinerende foto's neemt hij je mee op reis langs onze Reuzenwerken. 

Activiteiten

In de Walburgiskerk in Zutphen vinden verschillende activiteiten plaats. Voor meer informatie kijk je op de website

* De datum en de tijd van de lezing kunnen nog gewijzigd worden. Houd de agenda van de Walburgiskerk in de gaten. 

Praktische informatie

Datum: 24 - okt 2021
Tijdstip: 15:00 — 16:30
Locatie: Kerkhof 3,7201 DM Zutphen
Kosten: €5,-

De leukste geschiedenistips

De mooiste artikelen, winacties, uittips en meer over geschiedenis in je mailbox ontvangen?