Artikel

Wie zijn wij?

Ontdek gisteren, begrijp vandaag

Geschiedenis is altijd aanwezig, maar moet wel verteld, aangevuld, genuanceerd en gedeeld worden. Vanuit het verleden kun je het heden beter begrijpen en zo ook een beter begrip vormen van jezelf, je eigen achtergrond of omgeving. Begrip leidt tot inzicht, nuancering en mogelijk een andere kijk op de wereld. Daarom vinden wij het belangrijk om één maand in het jaar geschiedenis extra aandacht te geven. Zo laten we je gisteren ontdekken om vandaag te begrijpen.

WHY

Wij geloven dat kennis van het verleden bijdraagt aan begrip van het heden en daaraan context geeft.

HOW

Wij brengen één maand in het jaar geschiedenis op een creatieve  en opvallende manier onder de aandacht van publiek.

WHAT

Door middel van fysiek en online aanbod stimuleren we mensen door heel het land om op ontdekking te gaan.

Resultaten

Benieuwd naar de resultaten van de Maand van de Geschiedenis? Bekijk dan hier de factsheet van de Maand van de Geschiedenis 2023 met de belangrijkste cijfers overzichtelijk op een rij.

Organisatie

Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2024 voor de dertiende maal de Maand van de Geschiedenis, die zijn 21e editie beleeft. De Nacht van de Geschiedenis wordt georganiseerd door het Rijksmuseum. Het Fonds voor Cultuurparticipatie is investeerder van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties. Jaarlijks organiseren honderden deelnemende instellingen, waaronder boekhandels en bibliotheken, activiteiten voor een breed publiek rond een wisselend historisch thema. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

Media