Melkboer, messenslijper, ijscoman: de straat op, de deuren langs

Kom naar onze verhalenmiddag!

Het Koninklijk LGOG (Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap) en het SHCL (Sociaal Historisch Centrum Limburg) geven tijdens de Maand van de Geschiedenis een eigen draai aan het thema 'Aan het werk!'. Onder het motto 'De straat op en de deuren langs’, gaan we in gesprek met een aantal vertellers die herinneringen delen over de ambulante economie.

Ambulante economie...?

De ambulante economie slaat op de mensen die beroepsmatig van deur tot deur gingen. Denk bijvoorbeeld aan de melkboer, de messenslijper, de ijscoman, de kolenhandelaar en de huurophaler. Huis aan huisverkoop was nog geen eeuw geleden een vertrouwd onderdeel van het straatbeeld, maar is door de jaren heen sterk van karakter veranderd. Sommige beroepen zijn recentelijk, bijvoorbeeld door de coronacrisis, juist weer teruggekomen.

Van deur tot deur: de verhalen...

LGOG en SHCL willen u tijdens een verhalenmiddag graag meenemen naar deze vervlogen tijden. Tijdens een evenement vol interviews en anekdotes leert u meer over de ambulante beroepen van vroeger. Hoe was het om een dergelijk beroep uit te oefenen? Wat kwam daarbij kijken? En als het hoofd van het gezin een ambulant beroep had, welke invloed had dit dan op de volgende generatie? Ook wordt gekeken naar de toekomst: welke beroepen komen weer terug, of zijn zelfs nooit verdwenen? Deze en andere vragen komen tijdens die verhalenmiddag aan de orde.

Via de YouTube kanalen van LGOG en SHCL kunt u de middag vanaf 22 oktober bekijken. Ook kunt u tijdens en na de Maand van de Geschiedenis op onze websites en social media kanalen verdiepende informatie zoals foto's en geluidsfragmenten vinden. 

Foto: IJsverkoop Damek, Heemkundevereniging Sankt-Tolbert Vaals

Praktische informatie

Datum: 22 okt 2021
Meer info: https://lgog.nl/, http://www.shclimburg.nl/
Contact: info@lgog.nl, barbara.beckers@maastrichtuniversity.nl, frank.hovens@maastrichtuniversity.nl

De leukste geschiedenistips

De mooiste artikelen, winacties, uittips en meer over geschiedenis in je mailbox ontvangen?