Week van de Koloniale Geschiedenis 2023

Locatie

Velperweg 147, 6824 MB Arnhem
website, facebook

Op de kaart

De Week van de Koloniale Geschiedenis van Museum Bronbeek wordt gehouden van zondag 1 oktober tot en met zondag 8 oktober 2023. Thema dit jaar: Eureka! Van harte nodigen we iedereen uit om onze activiteiten te bezoeken.

Eureka!

Wat een ontdekking! Het zijn woorden die in de voormalige Nederlandse koloniën in de Oost en West regelmatig klonken. En niet alleen van de ontdekkingsreizigers en avonturiers die nieuwe gebieden, culturen of natuurschoon voor het eerst zagen. De koloniale geschiedenis kent allerlei pioniers die als eerste westerlingen talen, gebieden en volkeren beschreven of bestudeerden. En naast militairen en bestuurders waren er ook veel wetenschappers die in de koloniën nieuwe planten, dieren, ziekten of natuurlijke bronnen vonden of doorgrondden. Zo is de erfenis van het kolonialisme is niet alleen een negatieve, maar heeft ze via al die avonturiers, pioniers en ontdekkers ook nieuwe inzichten, inspiratie en ideeën voortgebracht.

Museum Bronbeek gaat dieper in op enkele vrouwelijke en mannelijke wetenschappers, avonturiers en muzikale en andere pioniers in de voormalige koloniën in de Oost en de West. We hebben weer een interessant en afwisselend programma samengesteld op en buiten Bronbeek. Kom jij ook?

Programma

Op zondag 1 oktober beginnen we de Week met een lezing van David Apollonius Coppoolse en Marcel van Dorst over de bijzondere vrouwelijke natuuronderzoeker Berthe Hoola van Nooten, die veel van haar belangrijke ontdekkingen deed in voormalig Nederlands-Indië.

Kom die woensdag 4 oktober naar Nijmegen, want daar vertonen we in samenwerking met het IndoFilm Café de film documentaire Koninkrijk in Wereldoorlog, over de oude Surinaamse plantage Jodensavanne waar tijdens de Tweede Wereldoorlog 146 vermeende NSB-ers uit Nederlands-Indië gevangen werden gehouden.

Donderdag vertelt Paul van der Heijden over de Surinaamse avonturier en militair Jaap Gravenberch en hoe hij van West naar Oost trok tijdens de oorlogsjaren. Op verschillende vlakken was hij een pionier.

Die vrijdag brengt Tabee Nieuw-Guinea van stichting Be-wonder ons naar Nieuw-Guinea in hun docu-theater voorstelling waarin via theater, film en oral history de verhalen worden verteld van diverse voortrekkers die tot 1962 in Nederlands Nieuw-Guinea woonden en werkten.

Zaterdag 7 oktober vindt de presentatie van de koloniale wandelgids Arnhem van Judith Reindersma plaats in Erfgoedcentrum Rozet. Wandel met haar mee door het centrum van Arnhem langs historische plekken uit het koloniale verleden van de stad.

We sluiten onze week af met een bijzondere Gamelan voorstelling hier op Bronbeek, waarbij we met Pieter Goossen dieper ingaan op de eerste keer dat Nederland kennis maakte met deze Indonesische muziekvorm, hier in Arnhem in 1879 bij de Koloniale en Nijverheids tentoonstelling.

Naast onze eigen week zijn we samen met Erfgoedcentrum Rozet een van de partners in de Dag van de Arnhemse Geschiedenis.

Goed om te weten

  • Kijk op www.bronbeek.nl voor tijd en plaats, beschrijvingen van de programmaonderdelen, noodzakelijke reservering en mogelijke restricties.
  • Op www.bronbeek.nl is vanaf 1 september 2023 het complete programma van de Week van de Koloniale Geschiedenis ook als PDF te downloaden.
  • Het museum, tehuis en café-restaurant Kumpulan zijn toegankelijk voor rolstoelen en rollators. Hulphonden zijn welkom.

Praktische informatie

Datum: 1 - 8 okt 2023
Locatie: Velperweg 147, 6824 MB Arnhem

De leukste geschiedenistips

De mooiste artikelen, winacties, uittips en meer over geschiedenis in je mailbox ontvangen?