Week van de koloniale geschiedenis 2021

Locatie

Velperweg 147,6824 MB Arnhem
website, facebook

Op de kaart

Museum Bronbeek organiseert van 16 t/m 24 oktober 2021 in de ‘Week van de Koloniale Geschiedenis’ een reeks activiteiten rond het thema ‘Aan het werk’, in samenwerking met Erfgoed Gelderland, Focus Filmtheater, Stichting TRISKontakten en het Indo Filmcafé/Lux Nijmegen.

Vrije wil of dwang?

Eeuwenlang werkten vrouwen en mannen in de Nederlandse koloniën in Azië en Amerika zich in het zweet onder een verzengende zon. Sommigen deden dit uit vrije wil. Maar voor velen was dit geen vrije keus: zij móésten werken. Er waren mensen bij die vanuit Nederland kwamen om fortuin te vergaren in het koloniale bedrijfsleven, om daarna nooit meer te hoeven werken. Tot slaaf gemaakten in de Oost en de West werkten dag in dag uit onder zware omstandigheden om te overleven. Sommigen waren ambitieus en meedogenloos op zoek om ‘groots’ werk te verrichten. En er waren mannen en vrouwen bij, die als contractarbeider lange dagen maakten op plantages en in mijnen. Weer anderen moesten als dienstplichtig militair aan het werk in de Oost of de West.

Museum Bronbeek grijpt dit jaar het thema ‘Aan het werk’ aan om met een interessant en afwisselend programma in de Week van de Koloniale Geschiedenis dieper in te gaan op allerlei vormen werk in de voormalige koloniën in de Oost en de West.

Programma

We starten de week op de Dag van de Arnhemse Geschiedenis. Die dag zal Barbara Esseboom van Erfgoed Gelderland ingaan op een wonderlijke koloniale tentoonstelling die in 1928 in Zypendaal werd gehouden. Daar werden werk en zelfs koloniale inwoners uit Oost en West getoond. En die sliepen op Bronbeek.

De Tranen van Ang

‘De Tranen van Ang’ is een Westfriese volksopera over helden die schurken blijken, familietradities en wederzijds onbegrip. Een muzikaal volksverhaal over de gebroeders Coen, verre nazaten van…. Het omstreden werk van hun verre voorvader als gouverneur in Azië blijft de gemoederen bezig houden.

Oost-Indisch doof

In samenwerking met Focus Filmtheater presenteren we de theatervoorstelling ‘Oost-Indisch Doof’ van Hanneke Coolen-Colsters. Zij vertelt over Hanneke’s grootvader Piet Colsters, die als dienstplichtig militair eind jaren 1940 naar Indonesië moest. De voorstelling kwam tot stand in samenwerking met het Zuidelijk Toneel en audiocollectief Schik.

Nieuwe vaste tentoonstelling

Met Studio Louter en OPERA Amsterdam werkt Museum Bronbeek momenteel aan een nieuwe vaste tentoonstelling. In deze Week geven we daar samen alvast een sneak preview van. Verder laten we zien met welke dilemma’s en uitdagingen je te maken krijgt bij het ontwerpen van een tentoonstelling over kolonialisme.

Rugzak van je ouders

In samenwerking met met IndoFILMcafé/Lux Nijmegen organiseren we een muzikale voorstelling met Marion Bloem: ‘Rugzak van je ouders, Indische bagage.’ Marion Bloem vertelt over het (post)kolonialisme, trapjes denken en identiteit. De muzikale ondersteuning is van Indische muzikanten.

Trisdag

Stichting TRIS Kontakten presenteert op de speciale ‘Trisdag’ de geschiedenis van de Nederlandse Troepenmacht in Suriname (TRIS). Tot aan de onafhankelijkheid van Suriname vormden Nederlandse dienstplichtigen samen met Surinamers de troepenmacht in de toenmalige kolonie. Diverse veteranen vertellen over hun werk in Suriname. Oud-TRIS’er Tjipke de Vries gaat in op de geschiedenis van de TRIS.

Kijk op www.bronbeek.nl voor tijd en plaats, beschrijvingen van de programmaonderdelen, noodzakelijke reservering en mogelijke restricties.

Op www.bronbeek.nl is vanaf 1 oktober 2021 het complete programma van de Week van de koloniale geschiedenis ook als PDF te downloaden.

Praktische informatie

Datum: 16 - 24 okt 2021
Locatie: Velperweg 147,6824 MB Arnhem

De leukste geschiedenistips

De mooiste artikelen, winacties, uittips en meer over geschiedenis in je mailbox ontvangen?