Artikel

Wat doet het goed?

Je programma hoeft niet spectaculair of groots van opzet te zijn. Een klein programma kan ook veel impact hebben. Belangrijk is de inhoud en relevantie van je verhaal, de vorm van je programma en de doelgroep die je wenst te bereiken. Hieronder geven we een paar voorbeelden van activiteiten die het goed deden in oktober 2022. Toen stond het thema Wat een ramp! centraal.

Meerdere invalshoeken op één subthema

Groots denken is fijn, maar soms kan het helpen om juist te focussen op een deelthema. Aan welke onderwerpen moet je denken wanneer je aan het thema denkt?

Atria kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis koos vorig jaar bijvoorbeeld voor het thema heksenvervolging. Atria organiseerde een Nacht van de Heks, met sprekers en lezingen over de heks en de vraag waarom de tienduizenden vervolgde vrouwen zo'n bedreiging vormden voor hun omgeving. Daarnaast werd er een boekenclub georganiseerd met Susan Smit, die het boek De Heks van Limbricht schreef. Slot Loevestein koos in 2022 voor het thema Water. Aan de hand van dit subthema werd de tentoonstelling 'Denkend aan water' onder de aandacht gebracht, werd een symposium 'Stromend door de tijd' georganiseerd en werd er stilgestaan bij het rampjaar 1672, het jaar waarin de Oude Hollandse Waterlinie werd gemaakt.

Quiz!

Een quiz is makkelijk samen te stellen en is altijd leuk! Het Gemeentearchief Zaanstad en de Vereniging Zaans Erfgoed organiseerden in 2022 de Grote Zaanse Geschiedenis Quiz en in Nijmegen is de Grote Nijmeegse Geschiedenis Quiz inmiddels een traditie aan het worden.

Dat smaakt naar meer

Prikkel eens een ander zintuig! Hoe kwamen de soldaten aan genoeg eten om zichzelf staande te houden? Rijksmuseum Muiderslot organiseerde vorig jaar een historische proeverij, waarin de Franse inval eind zeventiende eeuw centraal stond. Elders in het land bedachten zowel Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen als Nationaal Monument Kamp Amersfoort proeverijen om bezokers de voedselschaarste tijdens de Tweede Wereldoorlog te laten beleven.

Jong en oud

De herfstvakantie voor het basis- en voortgezet onderwijs valt altijd in oktober, dus ook voor kinderen is er genoeg historisch verantwoord aanbod. Zo organiseerde bijvoorbeeld Cultuurfabriek Veenendaal een workshop 'eigen vlot knutselen', rondom het thema watersnood, om zo de betekenis van de gevolgen van een ramp beleefbaar te maken.

Meer voorbeelden

Op maandvandegeschiedenis.nl/terugblik2022 ontdek je de hoogtepunten van de vorige editie. Daar vind je ook het Maand-magazine 2022 met een agenda waarin diverse activiteiten zijn opgenomen.