11:00 — 12:00

Toegang tot de zee

Locatie

Nieuwendijk 11,4381 BV Vlissingen
website

Op de kaart

Tussen Arnemuiden en Lewedorp, twee dorpen in Zeeland, lag het Sloe: een water dat de eilanden Walcheren en Zuid-Beveland van elkaar scheidde. In 1871 maakten de ingenieurs van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs er een excursie naartoe. Het was een plechtige aangelegenheid, want ze hadden niet hun gewone dagelijkse kloffie aan, maar een keurig kostuum met hoge hoed...

Herontdekte fotocollectie

Willem van der Ham vertelt in Reuzenarbeid het verhaal van Nederland in wording. Met de aanleg van nieuwe kanalen, spoorwegen, sluizen en bruggen werd ons land klaargemaakt voor een nieuwe tijd. Al deze werkzaamheden werden vastgelegd op foto's. Deze herontdekte fotografiecollectie van Rijks Openbare Werken vormt het startpunt van zijn onderzoek. 

Beste haven van Nederland

De in 1873 geopende haven van Vlissingen, die bestond uit een buitenhaven en twee binnenhavens, stond bekend als de beste haven van Nederland. En de afdamming van het Sloe stond aanvankelijk model voor dat veel grotere werk en vormde een bron van inspiratie. Het was een van de grote werken van de 19e eeuw. De spoorlijn naar Vlissingen sloot aan op het net van spoorwegen in centraal Europa, en twee nieuwe kanalen verbonden Vlissingen met het Duitse achterland. Verwacht werd dat de haven een belangrijk centrum zou worden in het verkeer tussen de oude wereld en Amerika. 

Boeiende reis

Op 9 oktober gaat Willem van der Ham in MuZEEum Vlissingen dieper in op de ontwikkeling in Zeeland. Hij vertelt daarbij het boeiende verhaal van een land op weg naar de toekomst. Aan de hand van een korte film en fascinerende foto's neemt hij je mee op reis langs onze Reuzenwerken. 

Fietsexcursie

Na de lezing is er de mogelijkheid om met auteur Willem van der Ham op fietsexcursie te gaan (neem je eigen fiets mee!) en het verhaal met eigen ogen in de huidige tijd te zien. Aan deze fietsexcursie zijn extra kosten verbonden. Meer informatie, startlocatie, route en kosten volgen. Houd daarvoor de website van het MuZEEum in de gaten. 

Boek

Reuzenarbeid is verkrijgbaar in de Museumwinkel (€49,95). Wie dat wil, kan het door de auteur laten signeren. 

Praktische informatie

Datum: 9 - okt 2021
Tijdstip: 11:00 — 12:00
Locatie: Nieuwendijk 11,4381 BV Vlissingen
Kosten: €6,- Entree MuZEEum en lezing
Meer info: Karen Kroese
Contact: communicatie@muzeeum.nl

De leukste geschiedenistips

De mooiste artikelen, winacties, uittips en meer over geschiedenis in je mailbox ontvangen?