09:30 — 16:00

Welke invloed had werk op Heerlen?

Locatie

Pancratiusplein 45, 6411 JZ Heerlen
website

Op de kaart

Werk had niet alleen invloed op de mensen die de arbeid moesten verrichten, maar ook op de leefomgeving waarin zij het werk verrichten. In een boeiende stadswandeling door Heerlen hoort u wat het werk van de bewoners voor gevolgen had voor de stad.

Van boerengehucht tot mijnstad

Heerlen transformeerde begin 20e eeuw van een rustig boerengehucht tot een bedrijvige mijnstad. Behalve dat deze nieuwe arbeid de levens van de bewoners veranderde, had het ook grote gevolgen voor hun leefomgeving.

Een ontdekking met grote gevolgen

De komst van nieuwe arbeid zorgde namelijk voor een ware transformatie. Stond Heerlen halverwege de 19e eeuw nog op de kaart om een waar kuuroord te worden, dit veranderde volledig toen rond 1890 werd ontdekt dat er kolen in de grond zaten. Acht jaar later was de eerste steenkolenmijn een feit. Bovendien kwam Heerlen uit haar isolement omdat het gehucht werd aangesloten op het spoorwegnetwerk. Vervolgens ging het snel. In en rondom Heerlen ontstond de ene na de andere mijn. Het inwonersaantal explodeerde en het voorheen nog rustige plaatsje, dat omgeven was door veel groen en natuur, groeide uit tot een ware mijnstad. 

In een boeiende stadswandeling door Heerlen ontdekt u alles over de gevolgen van deze ingrijpende ontwikkeling. Al wandelend krijgt u interessante verhalen te horen en reist u terug in de tijd, zodat u een levendig beeld krijgt van de veranderingen in de stad door de jaren heen. 

Praktische informatie

Datum: 1 - 31 okt 2021
Tijdstip: 09:30 — 16:00
Locatie: Pancratiusplein 45, 6411 JZ Heerlen
Kosten: € 9.50 per volwassene, €7.50 per kind inclusief speurtocht (prijzen inclusief BTW)
Tickets: https://jennykranendonk.nl/reserveren/
Meer info: https://jennykranendonk.nl
Contact: https://jennykranendonk.nl/reserveren/

De leukste geschiedenistips

De mooiste artikelen, winacties, uittips en meer over geschiedenis in je mailbox ontvangen?