Eureka? | Oude werken, jonge schrijvers 2023

Achttien jonge Vlaamse en Nederlandse auteurs lieten zich inspireren door werken uit de afdeling vroege 17e eeuw, met als overkoepelend thema 'Eureka?'

Onderdeel van: Artikelen en columns 2023

deBuren gaat sinds 2012 iedere zomer met een groep aanstormend schrijftalent uit de Lage Landen naar Parijs. Twee weken verblijven ze daar om over de grenzen heen elkaars werk en ideeën te leren kennen en aan nieuw materiaal te werken. De lichting van 2023 koos ieder een werk uit zalen van de vroeg 17e eeuw van het Amsterdamse Rijksmuseum om dit op literaire wijze tot spreken te brengen in de eigen artistieke taal. Onze vraag aan hen was even simpel als uitdagend: schrijf een nieuwe tekst over een oud werk, vanuit één kernvraag: wat zie je als je met oog voor naderend onheil naar deze objecten kijkt?

Welk inzicht sluimert er in het gegraveerde wijnglas? Wat vertelt een zilveren kan over haar maker? Hoe klinken porseleinscherven uit een VOC-schip? Welke financiële wereld gaat er schuil achter een portret door Jordaens? Wat echoot de boekenkist van Hugo de Groot en wat overweegt een balans in een gedicht?

In deze reeks laten achttien jonge Vlaamse en Nederlandse auteurs die in 2023 deelnamen aan de Schrijfresidentie van deBuren zich inspireren door artefacten uit de zalen van de vroege 17e eeuw van het Amsterdamse Rijksmuseum. In aansluiting bij het thema van de Maand van de Geschiedenis, ‘Eureka!’, gingen ze daarbij op zoek naar Eureka-momenten, nieuwe inzichten of innovatie. Ze laten je de oude werken op een unieke manier beleven via poëzie, kort proza, strip- en audioverhalen.

Vlaams-Nederlands huis deBuren gaat sinds 2012 iedere zomer met een groep aanstormend schrijftalent uit de Lage Landen naar Parijs. Twee weken verblijven ze daar om over de grenzen heen elkaars werk en ideëen te leren kennen en aan nieuw materiaal te werken. De lichting van 2023 brengt werken uit zalen van de vroege 17e eeuw van het Rijksmuseum op een unieke wijze tot spreken in de eigen artistieke taal. Onze vraag aan hen was even simpel als uitdagend: schrijf een nieuwe tekst over een oud werk, vanuit één kernvraag: wat zie je als je met oog voor Eureka-momenten, nieuwe inzichten of innovatie naar deze objecten kijkt? 

MEER WETEN:

De leukste geschiedenistips

De mooiste artikelen, winacties, uittips en meer over geschiedenis in je mailbox ontvangen?