De Bredase Maand van de Geschiedenis

Onder het motto 'Ontdek gisteren, begrijp vandaag' zetten we in oktober met het thema Wat een ramp! geschiedenis in de spotlight. Tijdens de Bredase Maand van de Geschiedenis verenigen we de krachten in de stad en brengen we de hele maand een gevarieerd programma op verschillende locaties.  

Sinds 2018 geven Nieuwe Veste, Stadsarchief Breda en Stedelijk Museum Breda lokaal invulling aan de landelijke Maand van de Geschiedenis, om vorig jaar als officiële spin-off verder te mogen gaan. Onder de paraplu van de Bredase Maand van de Geschiedenis doen net als voorgaande edities weer een groot aantal deelnemers mee met evenzoveel activiteiten. Het thema mag dit jaar dan een ramp zijn, op die samenwerking zijn we trots!  

Wat een ramp! 

In ieder mensenleven komen ze voor: rampen. Van een naaste die overlijdt tot een dorp dat wegspoelt. Van geen dak boven je hoofd hebben tot een economie die instort. Van persoonlijke rampen tot catastrofes die de samenleving ontwrichten. Een ramp kent vele verschijningsvormen. In Breda worden we gechanteerd door brandbrieven en blussen we stadsbranden in de 16e eeuw, kijken we naar de rampen die nootmuskaat en de Vrede van Breda veroorzaakten en horen we ook hoe we rampen proberen te voorkomen. 

Kick-off  

Wethouder van Cultuur Marike de Nobel zal op zaterdag 1 oktober De Bredase Maand van de Geschiedenis openen. Cultuurhistoricus Lotte Jensen – o.a. bekend van het televisieprogramma Het Verhaal van Nederland – vertelt over de eeuwenoude strijd van Nederlanders tegen het water en hoe die strijd werd verbeeld in de kunst, literatuur en populaire cultuur. Magda Wallenberg geeft een korte introductie op het Indisch Verhaal terwijl stadsdichter Maurits Verhoef een speciaal voor de Bredase Maand geschreven gedicht voordraagt. 

Publiek is van harte welkom bij deze openbare bijeenkomst! Aanmelden is niet verplicht maar kan snel en gemakkelijk via deze link.

De Bredase Maand van de Geschiedenis 2022 wordt georganiseerd door:   
Art Rendez Vous Breda, Begijnhof Breda, BredaPhoto, Buddy to Buddy, Bureau Pees, Chassé Cinema, Chassé Theater, COC Tilburg Breda, Dansnest, De Gisting, Maczek Memorial Breda, Mondiaal Centrum Breda, Nieuwe Veste, Princenhaags Museum, SeeBreda, Stadsarchief Breda, Stadssociëteit De Gouden Cirkel, Stedelijk Museum Breda, Stichting Arjati, Stichting Herdenking en Viering Afschaffing Slavernij Breda, Stichting KOP, TG Goed Gezelschap, Vereniging De Oranjeboom en VV Eigenbelang 

 

Foto: Brand bij het meubelmagazijn van Vroom en Dreesmann in de Karrestraat in Breda op 17 november 1961, Hans Chabot - collectie Stadsarchief Breda

Media

De leukste geschiedenistips

De mooiste artikelen, winacties, uittips en meer over geschiedenis in je mailbox ontvangen?