13:00 — 17:00

Ontdek het ambachtelijk gereedschap van de visser, dokter, grutter, bakker en meer.

Locatie

Bisschopstraat 36,8325 BC Vollenhove
website, facebook

Op de kaart

Een loodjestang, aalkorven, of een botklopper. Het zijn gereedschappen die horen bij een bijna uitgestorven beroep en die de moderne visser al lang niet meer gebruikt. Je kunt ze bij ons zien en vastpakken.

Veertien dagen op een ijsschots...

Met het afsluiten van de Zuiderzee en de aanleg van de polders verdween de visserij uit Vollenhove. Maar de spannende verhalen blijven. Zoals dat van drie botkloppers uit Durgerdam, die  werden gered na veertien dagen op een ijsschots te hebben rondgedreven. Een uitrusting zoals dat van hen, een slee met netten en natuurlijk de botklopper, zijn bij ons te bekijken. Onze gids vertelt graag hun verhaal.

Maar we hebben nog meer...

Ons museum heeft een hele verzameling instrumenten van de stadsdokter. Zo'n tachtig jaar geleden moest die alle soorten medische handelingen kunnen uitvoeren. Hij had daar een bonte verzameling tangen, houders, klemmen, spuiten en andere zaken voor. Ontdek maar eens waar die allemaal voor werden gebruikt...

Dan waren er ook nog de grutter en de bakker. In een nostalgisch winkeltje kun je hun gereedschap ontdekken. Waarmee werden bijvoorbeeld chocolaatjes gemaakt? Waar tref je nog de 'adellijke' beroepen van butler en koetsier? Wat gebruikte de mutsenmaakster om de fijne neepjes in een muts te krijgen?

Als leidraad voor je ontdekkingsreis markeren we de meest bijzondere dingen. Verder kun je op een formulier aankruisen wat volgens jou het gebruiksdoel was en doe je als 'historisch beroependeskundige' mee aan de wedstrijd.

 

Praktische informatie

Datum: 1 - 24 okt 2021
Tijdstip: 13:00 — 17:00
Locatie: Bisschopstraat 36,8325 BC Vollenhove
Kosten: Entree: € 4. Kinderen 8-12 jaar € 2. Geen museumjaarkaart.
Tickets: bij entree
Meer info: i.v.m. COVID is reserveren misschien nog noodzakelijk. Dinsdags gesloten.
Contact: openingstijden / aanmelden via website: www.chcvollenhove.nl

De leukste geschiedenistips

De mooiste artikelen, winacties, uittips en meer over geschiedenis in je mailbox ontvangen?