Ambachten

Locatie

Heemskerckstraat 9,1792AA Oudeschild
website, facebook

Op de kaart

Bij Museum Kaap Skil bevindt zich een bruisend openluchtmuseum. Daar kun je vanaf mei tot en met oktober regelmatig oude ambachten bekijken. Vissermannen boeten er hun netten, er wordt touwgeslagen en vis gerookt. De smid werkt zich in het zweet in de smederij. Naast een graanmolen, een jutterij en verschillende tentoonstellingen, is er ook een straatje nagebouwd met authentieke vissershuisjes, een bakkerswinkel en een smederij. Het straatje geeft een mooi beeld van het vroegere dorpse leven in het vissersplaatsje.

Visroken
Oudeschild is een echt vissersdorp. De meeste ‘Skillers’ (bewoners van Oudeschild) zijn ook visliefhebbers. Velen hebben zelfs een rookvat in de tuin. Visroken is een vak apart. Het vergt kennis en geduld, maar dan heb je ook wat! De visroker deelt graag zijn geheimen met je. Hij hangt zijn rookvat vol ponen. Als de vis klaar is, mag je proeven. Mmm!

Touwslaan
Vissers en andere zeelui hebben allerlei soorten en formaten touw nodig. Deze werden vroeger door de touwslager gemaakt. Tegenwoordig zijn daar machines voor en is touwslaan een vrijwel uitgestorven beroep. Touwslaan is het maken van een touw door garens of draden in elkaar te draaien. Dit gebeurde buiten op de lijnbaan. Op het buitenterrein van Kaap Skil is een korte lijnbaan, heel geschikt voor het maken van bijvoorbeeld een springtouw. Wil je weten hoe het touwslaan werkt? Kom dan je eigen springtouw draaien bij de touwslagers!

Spinnen
Kijk mee hoe Texelse wol gesponnen wordt. De spinster beheerst de fijne kneepjes van dit oude ambacht.

Nettenboeten
Bij het vissershuisje is de visserman zijn net aan het boeten. Als een visnet kapot is, wordt dat niet weggegooid maar gerepareerd. Netten boeten is het repareren van een net, netten breien is het maken van een nieuw net. Het is een techniek die vissers ook vandaag de dag nog beheersen.

De zeeman vertelt
Een heel leven op zee, dan heb je wel wat meegemaakt. Hans, een gepensioneerde zeeman, vertelt in de Visserijtentoonstelling honderduit over het leven op zee. Ook laat hij in de scheepswerkplaats zien hoe daar vroeger gewerkt werd.

Praktische informatie

Datum: 1 - 31 okt 2021
Locatie: Heemskerckstraat 9,1792AA Oudeschild
Kosten: Gratis voor bezoekers
Meer info: Kijk voor de actuele agenda op www.kaapskil.nl

De leukste geschiedenistips

De mooiste artikelen, winacties, uittips en meer over geschiedenis in je mailbox ontvangen?