13:30 — 15:30

Beroepstaalsafari

Locatie

Grote Kerkplein 13,8011 PK Zwolle

Op de kaart

Girbe Buist geeft een beroepstaalsafari. Dat is een stadswandeling door de oude binnenstad van Zwolle, langs sporen van verdwenen en verdwijnende ambachten, en aan de hand van uitdrukkingen die zijn ontleend aan historische beroepen.

Elke dag gebruiken wij zegswijzen en uitdrukkingen, waarvan de oorspronkelijke betekenis onbekend is. Wie denkt er bij 'iemand in de luren leggen' bijvoorbeeld nog aan de  doeken waarin kinderen met de Engelse ziekte werden gewikkeld, om het kromtrekken van armen en benen tegen te gaan?

En zo zijn er ook nog talloze uitdrukkingen die ontleend zijn aan de uitoefening van historische ambachten en beroepen. Zoals 'iets te verhapstukken hebben', 'stoom afblazen', 'bomvol zitten' en 'tussen hamer en aambeeld'. Weet u nog waar ze vandaan komen? Deze uitdrukkingen zijn vaak ontstaan vanuit een praktische werkelijkheid, maar hebben later een overdrachtelijke betekenis gekregen. Daardoor is de eigenlijke betekenis vaak niet meer bekend.

Tijdens de stadswandeling zal Buist uitleg geven over tientallen Nederlandse zegswijzen en uitdrukkingen, die zijn voortgekomen uit historische beroepen. Ook laat hij u sporen zien van ambachten en beroepen die uit het straatbeeld van Zwolle verdwenen zijn of binnenkort zullen verdwijnen.

Praktische informatie

Datum: 10 - okt 2021
Tijdstip: 13:30 — 15:30
Locatie: Grote Kerkplein 13,8011 PK Zwolle
Kosten: €10,-
Tickets: Bestellen via: buistg@ziggo.nl
Meer info: Prijs is inclusief een boekje met Zwolse volksverhalen
Contact: buistg@ziggo.nl tel: 06-51085948

De leukste geschiedenistips

De mooiste artikelen, winacties, uittips en meer over geschiedenis in je mailbox ontvangen?