Ontdek fietsend de arbeidsgeschiedenis van Stad en Ommeland

Locatie

Cascadeplein 4,9726 AD Groningen

Op de kaart

Oude strokartonfabrieken, geploegde akkers, vissersboten en arbeidershuisjes. In de hele provincie Groningen vind je stille getuigen van (verdwenen) arbeid. Stap op de fiets en ontdek de geschiedenis van de stad Groningen en het Ommeland.

Elk deel van Groningen kent van oudsher zijn eigen vorm van industrie, handel of nijverheid. Tijdens de Maand van de Groninger Geschiedenis (MGG) bieden we liefhebbers aan om op eigen gelegenheid vier verschillende (fiets)routes door de provincie te volgen. De vijfde route gaat dwars door de stad Groningen. De routes van gemiddeld 40 kilometer lang zijn niet alleen mooi om te fietsen, ze voeren langs verschillende historisch plekken en vertellen het verhaal van de arbeidsgeschiedenis in deze omgeving. De routes zijn tijdens de MGG voor €5,- verkrijgbaar bij de Groninger Archieven en hieronder genoemde partners/musea (zolang de voorraad strekt).

Westerwolde

De route die start in het MOW | Museum Westerwolde (Bellingwolde) leidt langs allerlei plekken die verbonden zijn aan de grenswerken. Hoe was het door de eeuwen heen om in dat gebied te werken? En welke invloed heeft de grens daarop?

Veenkoloniën

De route door de veenkoloniën gaat langs het Veenkoloniaal Museum (Veendam). Er is aandacht voor het werk in de vervening, de landbouw, de scheepvaart en de landbouwindustrie.

Eemsdelta

Vanuit het MuzeeAquarium (Delfzijl) wordt door de Eemsdelta gefietst. Het water is in deze regio een belangrijke bron van arbeid. Vroeger bood de visserij veel werkgelegenheid, later de (chemische) industrie langs het water en natuurlijk de haven van Delfzijl.

Hogeland

Op het Hogeland kan de route gestart worden in Openluchtmuseum Het Hoogeland (Warffum). Hier wordt de agrarische sector onder de historische loep genomen. Hoe ging dat er vroeger aan toe?

Stad

Tot slot fietst u in de stad vanuit Museum aan de A / Noordelijk Scheepvaartmuseum (Groningen) langs de stedelijke bedrijvigheid in de vorm van kleine en grotere ondernemingen. Winkels en fabrieken staan hier centraal.

De routes zijn begin oktober beschikbaar in een routeboekje. Deze fietsrouteboekjes zijn te koop bij alle bovengenoemde partners voor € 5,-. In de gids staat alle relevante informatie bij bijzondere plekken in het landschap. U kunt er stil staan, een verhaal lezen, afbeeldingen bekijken – en die vergelijken met nu – en ook kunt u ter plekke of thuis filmbeelden bekijken.

Praktische informatie

Datum: 1 - 31 okt 2021
Locatie: Cascadeplein 4,9726 AD Groningen
Kosten: €5,- voor de fietsroutegids
Meer info: www.maandvandegroningergeschiedenis.nl

De leukste geschiedenistips

De mooiste artikelen, winacties, uittips en meer over geschiedenis in je mailbox ontvangen?