20:00 — 23:59

Nacht van de Utrechtse Geschiedenis 2022

Onderdeel van: Beatrice on Tour

Locatie

Hamburgerstraat 28,3512NS Utrecht
website, facebook

Op de kaart

Op zaterdag 8 oktober is de vijfde Nacht van de Utrechtse Geschiedenis, in een bijzonder jaar waarin Utrecht 900 jaar stadsrechten viert. Het thema is De Gezichten van Utrecht. Beleef bijzondere inkijkjes en flitslezingen bij Het Utrechts Archief, Bibliotheek Neude, Paleis Lofen, Museum Catharijneconvent, Stadhuis Utrecht, DOMunder, de Domkerk en het Academiegebouw van Universiteit Utrecht.

Een tipje van de sluier
Kaj van Vliet (Het Utrechts Archief) en Bettina van Santen (Gemeente Utrecht) vertellen over de mensen die de stad maakten. Dat doen ze aan de hand van de verhalen uit hun nieuwe boek ‘Gekomen om te blijven’, de geschiedenis van nieuwkomers in Utrecht. Professor Beatrice de Graaf (Universiteit Utrecht) vertelt uit ‘Crisis!’, haar essay voor de Maand van de Geschiedenis. Zij legt daarbij de link met de Utrechtse stadsgeschiedenis.

Bezoekers van de Nacht worden ook zelf bevraagd: hoe tolerant zijn we tegenwoordig eigenlijk? Een interactieve tolerantiecarrousel in Bibliotheek Utrecht met filmpjes over historische Utrechters daagt de bezoeker uit hierover na te denken en hierop te reageren. Er is nog veel meer te doen. Bezoek bijvoorbeeld een van de tentoonstellingen in Museum Catharijneconvent, over de Utrechtse Paus Adrianus of over Gospel. Schrijf je eigen geschiedenis in een workshop bij Het Utrechts Archief. Kies de belangrijkste historische persoon van Utrecht.

Ga in het donker op stadstour met gidsen van Gilde Utrecht en bezoek daarbij de Domkerk met zaklamp. Ontdek het Utrecht van de stadsrechten van 1122 in Paleis Lofen. Kom luisteren naar de flitslezingen in de Aula van het Academiegebouw van de Universiteit.... En als afsluiter schuif je natuurlijk aan bij de Oud-Uterechse Pubquiz, gepresenteerd door Koos Marsman, in het café van Museum Catharijneconvent.

 

Acht erfgoedlocaties
Dompel jezelf onder in verhalen uit 900 jaar stad Utrecht bij Het Utrechts Archief, Bibliotheek Neude, Museum Catharijneconvent, DOMunder, Paleis Lofen, het Stadhuis, de Domkerk en het Academiegebouw. 
De Nacht van de Utrechtse Geschiedenis is een initiatief van Historische Vereniging Oud-Utrecht.

Programma en Tickets
Een ticket kost €15,- en is te koop op de website van de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis. Je krijgt dan een digitale ticket, waarmee je vanaf 19.30 uur een bandje ophalen bij de Domkerk. Met het bandje kun je vervolgens alle locaties bezoeken. 

Voor het programma en tickets, kijk op:

Nacht van de Utrechtse Geschiedenis

Praktische informatie

Datum: 8 okt 2022
Tijdstip: 20:00 — 23:59
Locatie: Hamburgerstraat 28,3512NS Utrecht
Kosten: 15 Euro per ticket, met toegang tot acht locaties en stadstours
Tickets: https://www.nachtvandeutrechtsegeschiedenis.nl/
Meer info: https://www.nachtvandeutrechtsegeschiedenis.nl/
Contact: Programmamanager Joost Splinter nacht@oud-utrecht.nl

De leukste geschiedenistips

De mooiste artikelen, winacties, uittips en meer over geschiedenis in je mailbox ontvangen?