Artikel

Terugblik Nacht van de Geschiedenis 2014

Zaterdag 18 oktober 2014

De Nacht van de Geschiedenis bleek wederom hét historische event om oude vijandschappen bij te leggen en nieuwe vriendschappen te sluiten.

Net als vorig jaar organiseerde het Rijksmuseum de Nacht van de Geschiedenis, één van de hoogtepunten van de geschiedenismaand.

Bekijk hier de video van de Nacht van de Geschiedenis, gemaakt door Beeld en Geluid.

Een greep uit het programma
Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren bracht tijdens de geschiedenisnacht een programma rondom de Eerste Wereldoorlog. Een primeur op deze Nacht was de verkiezing van de Geschiedenisleraar van het Jaar. Deze eer viel Eric van den Donk, geschiedenisleraar aan het Lek en Linge College in Culemborg, ten deel. Naast lezingen waren er ook interviews met genomineerden van de Libris Geschiedenis Prijs, de prijs voor het beste historische boek van het jaar.

De bezoekers hadden tijdens deze avond De Nachtwacht even voor zichzelf en mochten betrekkelijk rustig door het Rijksmuseum dwalen en luisteren naar verhalen van (gast)conservatoren. Historicus Christopher Clark, op dit moment populair met zijn Eerste Wereldoorlog-boek De Slaapwandelaars, was één van de gastsprekers, naast Jaap de Hoop Scheffer (voormalig secretaris-generaal van de NAVO), Peter Vandermeersch (hoofdredacteur NRC Handelsblad) en Stefan Hertmans (auteur).

Vrienden en vijanden
De avond werd afgesloten met een feest in het Atrium van het museum en was met een groot programma-aanbod met saillante sprekers, dwarse debatten, interessante interviews en spannende (strijd)liederen een groot succes. Vrienden en vijanden, uiteindelijk viel iedereen in elkaars armen.

Organisatie

De organisatie van de Nacht van de Geschiedenis ligt in handen van het Rijksmuseum, in samenwerking met het Nederlands Openluchtmuseum, Historisch Nieuwsblad, NTR, Instituut voor Beeld en Geluid en de Libris Geschiedenis Prijs.