Artikel

Winnaar Libris Geschiedenis Prijs 2014

Dik van der Meulen

Koning Willem III is het beste historische boek van 2014

Links Dik van der Meulen
Rechts Heleen Dupuis (jury voorzitter 2014)
Foto: Sander Heezen 26 oktober Geelvinck Museum

Dik van der Meulen ontvangt de Libris Geschiedenis Prijs voor zijn boek Koning Willem III, 1817-1890. De jury beschrijft het boek als ‘fascinerend, en in een aanstekelijke, ironische stijl geschreven’. Juryvoorzitter Heleen Dupuis overhandigde de prijs voor het beste historische boek van 2014 tijdens een live-uitzending van radioprogramma OVT. Er dongen dit jaar 349 boeken mee naar de prijs. Aan de Libris Geschiedenis Prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden.

Uit het juryrapport over Koning Willem III

‘Koning Willem III maakt deel uit van een trilogie over de drie Nederlandse koningen, die in samenhang is gepresenteerd. Dat is op zichzelf al een prijzenswaardig initiatief. Toch heeft de jury besloten slechts één van de drie te nomineren, en wel het boek van Dik van der Meulen. Koning Willem III steekt qua leesbaarheid boven de andere twee uit. Van der Meulen heeft een aanstekelijke, ironische schrijfstijl. Het leven van zijn hoofdpersoon leest bijna als een roman. De duistere kanten van Willem III komen uitvoerig aan bod, maar de auteur verliest de keerzijde nergens uit het oog. Zo blijft deze koning een mens en is dit fascinerende boek in zekere zin een rehabilitatie van de man die bekend stond als ‘koning Gorilla’.’

Over de Prijs

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Aan de prijs is een bedrag van € 20.000,- verbonden. De Libris Geschiedenis Prijs wordt elk jaar uitgereikt tijdens de Maand van de Geschiedenis.

Jury 2014

De jury van 2014 werd gevormd door:
Karin van den Born, eindredacteur NTR-televisie; prof. Dr. Elsbeth Etty, bijzonder hoogleraar Literaire kritiek en redacteur bij NRC Handelsblad; Pieter-Matthijs Gijsbers, voormalig directeur Nederlands Openluchtmuseum; Martine Gosselink, hoofd afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum Amsterdam; prof. Dr. Duco Hellema, hoogleraar Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen; Martin Sommer, redacteur van de Volkskrant en Frans Smits, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad. Juryvoorzitter is dit jaar prof. Dr. Heleen Dupuis, emeritus hoogleraar Medische ethiek en lid van de Eerste Kamer.

Samenwerking

De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, 100 Libris-boekhandels, Nederlands Openluchtmuseum, de NTR/VPRO, Rijksmuseum Amsterdam en de Volkskrant en wordt dit jaar voor de achtste keer uitgereikt. Met deze prijs willen de initiatiefnemers een stimulans geven aan het goede historische boek in Nederland.

Bestellen

Koning Willem III is te bestellen via www.libris.nl.

Bekijk de foto's van de uitreiking op onze flickrpagina.